Koolhydraten in bakkersproducten

Datum: 04-05-2016

Vijf leugens over koolhydraten in bakkersproducten

De vraag of het komt door een hype of door iets anders laten we even in het midden. Feit is wel: koolhydraten in voedsel liggen onder voer. Een bakker verkoopt producten die vaak rijk aan koolhydraten zijn. Hierover kunt u vragen krijgen van klanten. Deze vijf beweringen zijn in ieder geval een fabeltje:Van koolhydraten word je dik

Dit is niet waar, want niet alleen koolhydraten bevatten calorieën. Overgewicht ontstaat door het binnenkrijgen van meer calorieën dan het lichaam nodig heeft. Koolhydraten bevatten minder calorieën dan producten die rijk zijn aan vet: 4 Kcal per gram tegenover 9 Kcal per gram vet. Het advies van de voedingsraad is zelfs dat 40 tot 70% van alle energie die ons lichaam uit voeding verkrijgt uit koolhydraten moet komen. Daarnaast vullen koolhydraten ook erg goed waardoor u minder snel in de verleiding komt om te gaan snoepen. Het ligt dus vooral aan het feit hoeveel calorieën u binnenkrijgt en niet aan het voedsel zelf.

 • Na acht uur ‘s avonds eten is slecht voor je
  In dagblad Metro legde Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, uit waarom dit een fabel is: „We zijn geen auto die je ’s avonds in de garage zet. Wij draaien dag en nacht door. Het is net als geld op je rekening, als je stort komt het erbij en als je opneemt gaat het eraf. Hoe laat maakt niet uit. Dat is bij calorieën net zo.” Van eten na acht uur ‘s avonds kom je dus niet sneller aan dan van eten rond 12 uur ‘s middags. Ondanks dat kunt u wel lastiger in slaap komen na een zware maaltijd ‘s avonds laat, dus heel laat dineren is meestal geen goed idee.
 • Koolhydraten zijn ongezond, want het zijn alleen suikers
  Niet helemaal waar: koolhydraten zijn namelijk te verdelen in twee groepen. De eerste groep bestaat inderdaad uit ‘suikers’. Suikers die u vindt in gebak, snoep en koek en in de suikerklontjes voor in de koffie. Deze suikers leveren u alleen energie en bijvoorbeeld geen mineralen of vitaminen. De twee groep koolhydraten zijn de ‘zetmelen’. Dit soort zit vooral in brood en andere graanproducten. Zetmeel bevat wél de vezels, vitaminen en mineralen die de ‘suikers’ missen. Koolhydraten zijn niet per definitie ongezond, het ligt er nogmaals aan hoeveel u op een dag eet en welke soort koolhydraten u kiest.
  Diabetes betekent dat je geen suiker mag
  Dit is onzin: iemand met diabetes kan in de meeste gevallen gewoon koolhydraten nuttigen. Feit is wel dat een diabetes patiënt niet in één een reep chocolade kan eten. De hoeveelheid koolhydraten dient verdeeld te worden over de dag. Dit gaat meestal in overleg met een diëtiste.

  Koolhydraten veroorzaken diabetes
  Ook deze bewering is een fabel: koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorenbrood zijn een belangrijke voedingsstof en de vezels uit graan zijn goed voor uw spijsvertering. Diabetes type 2 gaat meestal samen met overgewicht, wat veroorzaakt wordt door het eten van voeding met te veel toegevoegde suiker en weinig vezels. Koolhydraten zijn dus niet gelijk de boosdoeners.

 • Graag meer informatie over koolhydraten in onze producten? Kom dan langs in onze winkel of neem contact met ons op via de website. Wij helpen u graag met de juiste informatie om misverstanden rondom koolhydraten te voorkomen.

  Deel dit met vrienden:
  FacebookTwitterGoogle+Delen

  Blogs.

  Foodtruck verhuur
  Kerstbestellijst 2019
  Molen de Hoop, ambachtelijke molenaar voor Bakkerij van den Bemd
  Eigen graan naar de molen
  Eigen tarwe van land halen, door Guust van den Bemd
  Graan van Bakkerij van den Bemd
  van den Bemd, kassa Cashkeeper, hygienisch, veilig Roosendaal
  Nieuw, hygienischer kassasysteem
  Bakker enthousiast bakkersvak, stokbrood
  ISACert certificaat
  Bakkerij van den Bemd, Roosendaal ambachelijk vers brood
  Speltbrood