Speltbrood

Datum: 12-10-2015

Voordelen van speltbrood voor uw gezondheid

Sinds een paar jaar is er een voedselrevolutie aan de gang: er worden veel meer avocado’s verkocht, steeds meer mensen stappen van gangbare melk over op sojamelk en ook qua brood is er het een en ander veranderd. Een broodsoort dat steeds meer aan populariteit wint, is speltbrood. Speltbrood heeft veel voordelen en die heeft onze bakkerij ook lang geleden ontdekt. Meer over de voordelen van speltbrood vindt u hier.

Wat is speltbrood precies?

Speltbrood is gemaakt van een soort graan dat verwant is aan tarwe: het speltgraan. Dit graan ontstond al in de vroege middeleeuwen. In die tijd werd er ook relatief veel van dit brood gegeten. Door de opkomst van de huidige, populaire tarwe verdween spelt uit ons voedingspatroon. Enkele jaren geleden kwam de slow food trend op: een trend die zich afzet tegen de grootschalige en kunstmatige productie van voedsel. Spelt paste perfect bij deze trend en sindsdien is spelt terug van weggeweest.

Waarom speltbrood eten?

Tarwe werd in een vrij snelle tijd erg geliefd. Om het aanbod toch aan te laten sluiten op de vraag, moest er steeds meer tarwe worden geproduceerd. Daarom werd tarwe veredeld: het werd aangepast waardoor het sneller groeide en sneller geoogst kon worden. Deze ontwikkeling heeft een grote schaduwzijde: het aantal voedingsstoffen in die tarwe is flink achteruit gegaan. De hoeveelheid eiwitten is een stuk minder geworden dan pakweg 50 jaar geleden. Volkoren brood is ook minder voedzaam dan een halve eeuw geleden.

Daarentegen is spelt een graansoort dat nog niet gemanipuleerd is. Dat komt door het feit dat het nu nog minder bekend is dan tarwe. Daardoor worden er bij het telen van speltgraan veel minder pesticiden en kunstmest gebruikt dan bij gangbare tarwe.

Speltbrood heeft ook meer eigenschappen die goed voor de gezondheid. Zo bevat het meer niacine, een voedingsstof die belangrijk is voor de dagelijkse energiebehoefte. Verder is de hoeveelheid mineralen (zink, ijzer, fosfor, koper en magnesium) hoger dan in bijvoorbeeld volkoren tarwebrood. Deze mineralen bevorderen o.a. de spierontspanning, spijsvertering en sterke botten en tanden.

Bereidingswijze speltbrood beter?

Het feit dat brood gebakken van speltmeel minder populair is dan gewone tarwe heeft nog een ander voordeel. Doordat spelt onbekender is, vinden maar weinig fabrikanten het aantrekkelijk om het te produceren. Daardoor wordt het meestal gebakken door ervaren bakkers die ambachtelijk te werk gaan. Bijvoorbeeld in onze bakkerij waar wij al jaren ervaring hebben met speltbrood en het met liefde voor u bereiden.

Speltbrood heeft dus vele voordelen, zowel qua voedingsstoffen als qua puurheid van het graan. Benieuwd naar wat dit oerbrood voor uw gezondheid kan doen? Kom dan langs in onze bakkerij of neem contact met ons op. Wij adviseren en helpen u graag. Hopelijk tot dan!

Deel dit met vrienden:
FacebookTwitterGoogle+Delen

Blogs.

Foodtruck verhuur
Kerstbestellijst 2019
Molen de Hoop, ambachtelijke molenaar voor Bakkerij van den Bemd
Eigen graan naar de molen
Eigen tarwe van land halen, door Guust van den Bemd
Graan van Bakkerij van den Bemd
Bakkerswinkel met juiste uitstraling, heerlijk vers brood
Koolhydraten in bakkersproducten
van den Bemd, kassa Cashkeeper, hygienisch, veilig Roosendaal
Nieuw, hygienischer kassasysteem
Bakker enthousiast bakkersvak, stokbrood
ISACert certificaat