Eigen tarwe van land halen, door Guust van den Bemd

Graan van Bakkerij van den Bemd

Datum: 26-08-2016

Bakkerij van den Bemd en agrarisch bedrijf van Oorschot uit Kruisland hebben een plaatselijke samenwerking opgezet. Afgelopen november hebben zij enkele hectare wintertarwe ingezaaid. Het resultaat daarvan is dat op dit perceel graan groeit dat bedoeld is voor enkele specifieke streekproducten van bakkerij van den Bemd.

“Half augustus is het graan geoogst en nu, na enkele schoonmaak en reinigingsbehandelingen, zal het graan verwerkt gaan worden en gemalen op natuursteen door een authentieke molenaar. We kijken ernaar uit dat dit graan in de toekomst gemalen kan worden door de in “de Arend” in Wouw”. Op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk vanwege renovatie aan de wieken. We hebben wel goede hoop voor de toekomst.” Aldus Bakkerij van den Bemd en de molenaar Cees Embregt.

Terug naar de oorsprong van graan

Van oorsprong is er een sterke verbondenheid tussen boeren, molenaars en bakkers. In de loop der jaren is dit door de moderne tijd en de schaalvergroting weg geëbd. Door het zaaien en malen van het tarwe door Bakkerij van den Bemd gaan we weer met korte lijnen terug naar de oorsprong. Namelijk van akker naar molenaar en naar dagelijks vers brood van uw warme bakker.

In Nederland wordt het meeste brood van Duitse en Franse tarwe gemaakt. De tarwe die in Nederland wordt verbouwd, groeit voornamelijk op zandgrond. Daardoor is de Nederlandse tarwe meer geschikt voor veevoeder. Krijger Molenaars uit Renesse heeft voor Bakkerij van den Bemd een oplossing bedacht. Het bedrijf selecteerde namelijk een tarwesoort dat perfect is voor de Nederlandse grond en voor het bakken van heerlijk volkorenbrood. Het tarwesoort zal het dus goed gaan doen op het kleiperceel van de Roosendaalse bakker.

“Heerlijk, vezelrijk en mals brood”

“De gehele graankorrel wordt gebruikt,” vertelt bakker Guust van den Bemd. “Dit volkorenbrood bestaat aldus uit 100% puur meel. Mede daardoor heeft dit brood zijn specifieke eigenschappen; zo is het brood extra mals en heeft het meer smaak en aroma door de natuurlijke desem. Een vleugje honing maakt het brood helemaal af. Het is vezelrijk en erg gezond”.

Bakkerij van den Bemd: akker tot bakker

Door deze samenwerking ziet Bakker van den Bemd zijn eigen graan groeien. Dit levert ook meer kennis op bij de bakker zelf. Of zoals Guust het zelf zegt: “Van akker tot bakker!”. Het brood is binnenkort verkrijgbaar bij Bakkerij van den Bemd in Roosendaal.

Bakkerij van den Bemd

2

3

Bakkerij van den Bemd

Deel dit met vrienden:
FacebookTwitterGoogle+Delen

Blogs.

Foodtruck verhuur
Kerstbestellijst 2019
Molen de Hoop, ambachtelijke molenaar voor Bakkerij van den Bemd
Eigen graan naar de molen
Bakkerswinkel met juiste uitstraling, heerlijk vers brood
Koolhydraten in bakkersproducten
van den Bemd, kassa Cashkeeper, hygienisch, veilig Roosendaal
Nieuw, hygienischer kassasysteem
Bakker enthousiast bakkersvak, stokbrood
ISACert certificaat
Bakkerij van den Bemd, Roosendaal ambachelijk vers brood
Speltbrood